• Fri frakt över 695kr
  • Snabba leveranser
  • 14 dagars öppet köp
Hem / Inomhuslampa / Shoppa efter rum / Köksbelysning

Köksbelysning & kökslampor

Då de flesta tillbringar stor del av tiden i köket, är köksbelysningen viktig. Över köksbordet är det lämpligt att ha en armatur som sprider ljuset över större delen av bordet. Kombinera gärna denna kökslampa med dimmer, så att man både kan läsa vid bordet och ha en mysig middag när man känner för det.

Som allmänbelysning kan man välja bland många olika plafonder som ger ett bra städljus eller spotlights för att få köket mer "levande". Om du väljer spotlights, tänk på att dessa måste riktas rätt, för att minimera bländningsrisken.

Komplettera gärna belysningen med fönsterlampor i köket, samt självklart också med en bänkbelysning för att få ordentlig belysning vid matlagning.

Se även hur du sköter ljussättning i ditt kök här.

1 2 ... 36  853 artiklar Kampanjpris(689) Sortering: Popularitet Senaste Lägsta pris Antal:
KAMPANJ
Louis Poulsen Ph5 Mini E14 Pendel
Louis Poulsen från 7 029 kr (8 270 kr)
KAMPANJ
Norrsken Design Sommar T163097 Taklampa Tiffany 41Cm
Norrsken Design 3 310 kr (3 895 kr)
KAMPANJ
Andtradition Flowerpot Vp9 Bordslampa Portabel Tangy Rosa
Andtradition 1 768 kr (2 080 kr)
KAMPANJ
Andtradition Flowerpot Vp9 Bordslampa Portabel Mörk Plommon
Andtradition 1 768 kr (2 080 kr)

KAMPANJ
Andtradition Flowerpot VP1 pendel grå beige
Andtradition 2 278 kr (2 680 kr)
KAMPANJ
Louis Poulsen Vl45 Radiohuspendeln 17,5Cm
Louis Poulsen 4 326 kr (5 090 kr)
KAMPANJ
Andtradition Flowerpot Vp9 Bordslampa Portabel Swim Blå
Andtradition 1 768 kr (2 080 kr)

KAMPANJ
Andtradition Flowerpot Vp9 Bordslampa Portabel Coboltblå
Andtradition 1 768 kr (2 080 kr)
KAMPANJ
Louis Poulsen Ph5 Pendel Vit klassisk (Classic White)
Louis Poulsen 9 766 kr (11 490 kr)
KAMPANJ
Andtradition Flowerpot Vp1 Pendel Stone Blå
Andtradition 2 278 kr (2 680 kr)
KAMPANJ
Andtradition Flowerpot Vp9 Bordslampa Portabel Vermilion Röd
Andtradition 1 768 kr (2 080 kr)

KAMPANJ
Texa Design Skomakarupphäng E27 Mässing/Guld Tvinnad Sladd 2,5M
Texa Design 695 kr (869 kr)
KAMPANJ
Andtradition Flowerpot VP1 pendel signal grön
Andtradition 2 278 kr (2 680 kr)
KAMPANJ
Norrsken Design Trollslända Harmoni T162825 Taklampa Tiffany
Norrsken Design 4 500 kr (5 295 kr)

KAMPANJ
Louis Poulsen PH2/1 Glas Pendel Krom
Louis Poulsen 6 693 kr (7 875 kr)
KAMPANJ
Louis Poulsen Ph5 Pendel Monokrom Vit
Louis Poulsen 9 766 kr (11 490 kr)
KAMPANJ
Texa Design Skomakarupphäng E27 Mässing/Svart Tvinnad Sladd 2,5M
Texa Design 695 kr (869 kr)
KAMPANJ
Louis Poulsen Ph Kotte 480 Vit Taklampa/Pendel
Louis Poulsen 101 065 kr (118 900 kr)

KAMPANJ
Andtradition Flowerpot VP1 pendel matt ljusgrå
Andtradition 2 278 kr (2 680 kr)
KAMPANJ
Andtradition Flowerpot Vp7 Pendel 37Cm Grå Beige
Andtradition 3 519 kr (4 140 kr)
KAMPANJ
Texa Design Skomakarupphäng E27 Antik/Brun Tvinnad Sladd 2,5M
Texa Design 695 kr (869 kr)

1 2 ... 36 

Hur du sköter ljussättning i ditt kök

Köket är en plats där mycket tid spenderas på både för matlagning och umgänge. Den optimala belysningen är att ha ett grundljus från taket som ger en god ljusnivå över hela rummet, vilket kan vara allt från downlights till takspottar med krokupphäng. Vi rekommenderar en dimbar köksbelysning eftersom det underlättar en hel del att kunna reglera ljuset om kvällarna - till exempel när du ska hämta något från kylen, värma välling eller ta ett glas vatten. När du lagar mat eller städar så är det fördelaktigt med en högre ljusnivå och då är det enkelt gjort att snabbt reglera ljuset med dimmern så att du ser bättre. Med en dimbar kökslampa förlänger du dessutom livslängden på dina ljuskällor.

Här går vi igenom några vanliga uppsättningar som kan ge dig en rumsmiljö där du trivs och har det bra i alla stunder. Oavsett om du är i behov av en köksbelysning där du lagar mat eller när du önskar en mer passande mysbelysning för kvällsmiddagen.

 

 

Den bästa kökslampan

Vilken är den bästa kökslampan och hur får jag till en bra belysning i köket? Oftast räcker det inte bara med en lampa i köket. För att få till ett ljus som är bra så kan du behöva variera med olika kökslampor. Tänk på detta när du planerar ljuset i köket.

  1. Arbetsbelysning – köksbelysning under skåp (underskåpsbelysning) är viktigt för att få ett bra arbetsljus för matlagningen. Exempelvis när du behöver en tillräckligt upplyst arbetsmiljö när du hackar grönsaker eller använder andra köksredskap. Här kan det i vissa fall räcka med en välriktad spotlight, men i de fall där ljuset inte når rekommenderar vi dig att använda underskåpsbelysning (även kallat bänkbelysning).

  2. Allmänljus – taklampor, spotlights, vägglampor och även köksbelysning under skåpen hör till allmänbelysningen i köket. Det allmänna ljuset ska se till så att det är enkelt både för köksarbete och städning i köket. När du använder spotlights se gärna till att dina spotlights går att rikta, detta för att kunna låta ljuset nå de ytor som du önskar. Var även noggrann med riktningen av dina spotlights för att undvika synnedsättande bländning. För att undvika detta går det att exempelvis använda bländskydd så som bikakeraster eller lamellraster.

  3. Stämningsbelysning – glöm inte bort en mer lågmäld köksbelysning som är stämningsskapande. Med en dimmer kan du dimra ljuset när du vill uppnå en annan karaktär för rumsmiljön. Du kanske har en middagsbjudning eller en romantisk middag med din käraste där du vill kunna reglera ljuset till en mysigare belysning, eller kanske bara för att du själv ska kunna unna dig mysbelysningen. Läs mer om hur du väljer dimmer här 


Använd gärna led i köksbelysningen under skåpen oavsett om du har infällda-spotlights eller en underskåpsarmatur, detta för att skapa en mer energieffektiv belysningslösning, detta för att göra mindre avkall på miljön och samtidigt dra ner kostnaden på din elräkning.

 

Köksbelysning under skåp

När är det bra med underskåpsbelysning?
 

  • Om du har ett kök med djupare köksskåp där du har svårt att nå fram med ljuset över hela bänkytan så är det ofta vanligt att lösa detta med en underskåpsbelysning, även kallad bänkbelysning. Detta för att få till ett gott arbetsljus som inte heller tar för mycket plats.

 

Hur hittar jag en snygg kökslampa?

Alla har olika smak och idéer om vad som kan passa i en köksmiljö. Här ger vi en del tips och råd på några kombinationer av belysningslösningar för köket. 

  1. Spotlight & downlight – en spotlight kan antingen sitta i en skena, ha ett krokupphäng eller vara infälld i taket.

    En omtyckt kombination är exempelvis spotlighten Stav från Konsthantverk tillsammans med downlighten Lotis från Super Modular.

  2. Taklampa - populära taklampor att ha i kök.

    En omtyckt kombination för taklampor i köket är taklampan PH5 från Louis Poulsen med PH5 mini över köksön.

  3. Taklampor & vägglampor

    En populär taklampa att ha över köksbordet är taklampan BL9 från GUBI i kombination med vägglampan Bazar från By Rydéns.


När du hänger en pendel över ett matbord så skiljer det sig jämtemot belysningen över köksön. För att få den bästa upplevelsen av belysningen se våra rekommendationer nedan.

  • Rekommendation för taklampa över matbord: 55-75 cm
  • Rekommendation för taklampa över köksö: 75-80 cm

 

 

Skenor & Spotlights – Spotlights till köket

Du kan använda dig av både spotlights och pendlande taklampor i en skena (för taklampor behövs en pendeladapter till skenan). Med spotlights kan du enkelt rikta ljuset mot exempelvis skåp och bänkar för att få ljuset exakt där du vill ha det.

Här kan du se pendeladaptrar för 1-fas och 3-fas skenor.

 

En pendlande taklampa över matbordet är pricken över i:et, den gör att rummets karaktär lyfts och att middagsbordet många gånger upplevs mer trivsamt.

Vanliga frågor & svar
  • Vilken lampa i kök?

    Vilken lampa i kök?

    Det beror på vilket område i köket du vill belysa och vilket syfte belysningen ska ha. För matlagning och arbetsområden kan spotlights eller underskåpsbelysning vara lämpligt, medan taklampor ger allmänbelysning. För en mer stämningsfull atmosfär kan dimbara lampor eller pendellampor vara ett bra val.

  • Hur stark lampa i kök?

    Hur stark lampa i kök?

    Ljusstyrkan beror på kökets storlek och syftet med belysningen. För arbetsbelysning är det viktigt med tillräckligt starkt ljus för att se ordentligt, medan stämningsbelysning kan vara mer dämpad. En dimbar kökslampa ger flexibilitet att justera ljusstyrkan efter behov.

  • Hur vet man vilken lampa man ska ha?

    Hur vet man vilken lampa man ska ha?

    Det är viktigt att ta hänsyn till kökets layout, storlek och användningsområden för att välja rätt lampa. Överväg vilka områden som behöver belysas mest och vilken typ av ljusstyrka och stil som passar bäst i din köksmiljö.

  • Vad är en Pendellampa?

    Vad är en Pendellampa?

    En pendellampa är en typ av taklampa som hänger i en vajer, stång, kedja, eller kabel från taket. Pendellampor finns i olika storlekar och stilar och används ofta över matbord eller köksöar för att skapa en central punkt i rummet.

  • Vad ska man ha för belysning i kök?

    Vad ska man ha för belysning i kök?

    I köket bör du ha en kombination av arbetsbelysning, allmänbelysning och stämningsbelysning. Arbetsbelysningen ger tillräckligt starkt ljus för matlagning och arbete, allmänbelysningen ger ett jämnt ljus över hela köket och stämningsbelysningen skapar en trevlig atmosfär för middagar och avkoppling.

  • Vilken belysning under köksskåp?

    Vilken belysning under köksskåp?

    Underskåpsbelysning är perfekt för att ge bra arbetsljus på arbetsytor och under köksskåp. Det ger tillräckligt ljus för matlagning och minskar skuggor som kan uppstå vid matlagning.

  • Hur ska man placera spotlights i kök?

    Hur ska man placera spotlights i kök?

    Spotlights bör placeras strategiskt för att rikta ljuset mot arbetsytorna och undvika bländning. Se till att spotlights går att rikta för att kunna låta ljuset nå de ytor som du önskar. Undvik också synnedsättande bländning genom att använda bländskydd såsom bikakeraster eller lamellraster.

  • Hur många lumen över köksbänk?

    Hur många lumen över köksbänk?

    Lumenbehovet över köksbänken beror på bänkens storlek och hur starkt ljus du behöver för arbete och matlagning. Generellt sett kan du sikta på mellan 500 till 700 lumen för tillräckligt starkt ljus över en standardstorlek på köksbänk.