Hur du sköter ljussättning i ditt kök
Köket är en plats där mycket tid spenderas på både för matlagning och umgänge. Den optimala belysningen är att ha ett grundljus från taket som ger en god ljusnivå över hela rummet, vilket kan vara allt från downlights till takspottar med krokupphäng. Vi rekommenderar en dimbar köksbelysning eftersom det underlättar en hel del att kunna reglera ljuset om kvällarna - till exempel när du ska hämta något från kylen, värma välling eller ta ett glas vatten. När du lagar mat eller städar så är det fördelaktigt med en högre ljusnivå och då är det enkelt gjort att snabbt reglera ljuset med dimmern så att du ser bättre. Med en dimbar kökslampa förlänger du dessutom livslängden på dina ljuskällor.
Här går vi igenom några vanliga uppsättningar som kan ge dig en rumsmiljö där du trivs och har det bra i alla stunder. Oavsett om du är i behov av en köksbelysning där du lagar mat eller när du önskar en mer passande mysbelysning för kvällsmiddagen.
Den bästa kökslampan
Vilken är den bästa kökslampan och hur får jag till en bra belysning i köket? Oftast räcker det inte bara med en lampa i köket. För att få till ett ljus som är bra så kan du behöva variera med olika kökslampor. Tänk på detta när du planerar ljuset i köket.
- Arbetsbelysning – köksbelysning under skåp (underskåpsbelysning) är viktigt för att få ett bra arbetsljus för matlagningen. Exempelvis när du behöver en tillräckligt upplyst arbetsmiljö när du hackar grönsaker eller använder andra köksredskap. Här kan det i vissa fall räcka med en välriktad spotlight, men i de fall där ljuset inte når rekommenderar vi dig att använda underskåpsbelysning (även kallat bänkbelysning).
- Allmänljus – taklampor, spotlights, vägglampor och även köksbelysning under skåpen hör till allmänbelysningen i köket. Det allmänna ljuset ska se till så att det är enkelt både för köksarbete och städning i köket. När du använder spotlights se gärna till att dina spotlights går att rikta, detta för att kunna låta ljuset nå de ytor som du önskar. Var även noggrann med riktningen av dina spotlights för att undvika synnedsättande bländning. För att undvika detta går det att exempelvis använda bländskydd så som bikakeraster eller lamellraster.
- Stämningsbelysning – glöm inte bort en mer lågmäld köksbelysning som är stämningsskapande. Med en dimmer kan du dimra ljuset när du vill uppnå en annan karaktär för rumsmiljön. Du kanske har en middagsbjudning eller en romantisk middag med din käraste där du vill kunna reglera ljuset till en mysigare belysning, eller kanske bara för att du själv ska kunna unna dig mysbelysningen. Läs mer om hur du väljer dimmer här ➔
Använd gärna led i köksbelysningen under skåpen oavsett om du har infällda-spotlights eller en underskåpsarmatur, detta för att skapa en mer energieffektiv belysningslösning, detta för att göra mindre avkall på miljön och samtidigt dra ner kostnaden på din elräkning.
Köksbelysning under skåp
När är det bra med underskåpsbelysning?
- Om du har ett kök med djupare köksskåp där du har svårt att nå fram med ljuset över hela bänkytan så är det ofta vanligt att lösa detta med en underskåpsbelysning, även kallad bänkbelysning. Detta för att få till ett gott arbetsljus som inte heller tar för mycket plats.
Hur hittar jag en snygg kökslampa?
Alla har olika smak och idéer om vad som kan passa i en köksmiljö. Här ger vi en del tips och råd på några kombinationer av belysningslösningar för köket.
-
Spotlight & downlight – en spotlight kan antingen sitta i en skena, ha ett krokupphäng eller vara infälld i taket.
En omtyckt kombination är exempelvis spotlighten Stav från Konsthantverk tillsammans med downlighten Lotis från Super Modular.
-
Taklampa - populära taklampor att ha i kök.
En omtyckt kombination för taklampor i köket är taklampan PH5 från Louis Poulsen med PH5 mini över köksön.
-
En populär taklampa att ha över köksbordet är taklampan BL9 från GUBI i kombination med vägglampan Bazar från By Rydéns.
När du hänger en pendel över ett matbord så skiljer det sig jämtemot belysningen över köksön. För att få den bästa upplevelsen av belysningen se våra rekommendationer nedan.
- Rekommendation för taklampa över matbord: 55-75 cm
- Rekommendation för taklampa över köksö: 75-80 cm

Skenor & Spotlights – Spotlights till köket
Du kan använda dig av både spotlights och pendlande taklampor i en skena (för taklampor behövs en pendeladapter till skenan). Med spotlights kan du enkelt rikta ljuset mot exempelvis skåp och bänkar för att få ljuset exakt där du vill ha det.
Här kan du se pendeladaptrar för 1-fas och 3-fas skenor.
En pendlande taklampa över matbordet är pricken över i:et, den gör att rummets karaktär lyfts och att middagsbordet många gånger upplevs mer trivsamt.