• Fri frakt över 695kr
  • Snabba leveranser
  • 14 dagars öppet köp
Hem / Julbelysning / Adventsljusstakar

Adventsljusstake

Under denna kategori kan du hitta din adventsljusstake – en adventsljusstake (även kallad elljusstake eller adventsstake) används oftast som fönsterbelysning under julen. Här hittar du många fina elljusstakar - en favorit elljustake är Luciatåg från Star Trading, men du hittar även den sedan länge populära Elflugan en ljusstake från varumärket Smak Design. Oavsett om du letar efter en stor eller en mindre adventsljusstake så är vi säkra på att du hittar en som passar dig i vårt breda sortiment.

Våra elljusstakar kommer från varumärken som Konstsmide, Markslöjd och Star Trading.

Kontakta oss på info@ljusbutik.se om du har några frågor om våra adventsljusstakar.

Den elektriska adventsljusstaken

 

Två historier bakom adventsljusstaken.

Den första elljusstaken kom faktiskt till följd av julgransbelysningen som lanserades omkring 1930. Det var problem med dessa slingor då de flesta hade en spänning i eluttagen på 120V medan julgransbelysningen behövde 126V, vilket ledde till att många av ljuskällorna snabbt gick sönder.

 

Det ledde sedan till att Oskar Andersson fick tillbaka massvis med returer av ”trasiga” slingor. Men det var endast ljuskällorna som var trasiga, vilket Oskar tyckte var synd att slänga bort. Oskar kom sedan på en idé om att göra den första elektriska ljusstaken.

 

Den första elljustaken

 

Oskar köpte en bågformad adventsljusstake för stearinljus på Grand Bazar, bågen till adventsljusstaken kostade 2 kronor. De sju hålen som var avsedda för stearinljus borrade Oskar sedan upp och satte fast lamphållarna från den gamla julgransbelysningen i dessa. På undersidan spårades det ur för att dölja elsladden.

 

Nu hade Oskar skapat en adventsljusstake med 7 st 14 voltslampor, vilket sammanlagt blir 98 volt. Däremot så fungerade inte dessa heller för 120 voltsuttagen, därmed monterade Oskar en 75w glödlampa vid stickkontakten, vilket tillförde det motstånd som krävdes för att de skulle fungera. Glödlampan doldes för att inte störa intrycket av den nya uppfinningen (elljustaken).

 

Simonsons elljusstake

Werner Simonson blev år 1925 utnämnd till försäljningschef för svenska Philips Göteborgsfilial. Hans mål var att bredda försäljningen och kom sedan att försöka tillverka en elljusstake. Elljusstakarna var någonting som inte fanns till försäljning någon annanstans.

 

Werner Simonson blev sedan utskrattad av sina kollegor när han tog med en prototyp av en elektrisk ljusstake till en konferens på huvudkontoret. Svenska Philips direktör gav till slut med sig och Werner fick i uppdrag att ordna med tillverkning samt försäljning av elljusstakarna. Adventsljusstakarna lanserades år 1939 av Philips vilket blev till en succé. Under hösten beställdes 3000 exemplar av elljusstakar från en fabrik i Värnamo, vilka sålde slut på bara en vecka till butikerna runt om i Sverige. Företaget fick kritik för att de inte kunde leverera fler – år 1938 så fördubblade de tillverkningen till 6000 elljusstakar vilka snart hade sålt slut de också.

 

Oskar Andersson (1909-1996) och Werner Simonson (1900-1996) är båda två huvudpersonerna bakom den elektriska ljusstaken. Både Oskar och Werner jobbade för svenska aktiebolaget Philips på kontoret i Göteborg.

 

Den första elektriska adventsljusstaken

Är du intresserad av att läsa mer om historien bakom den första elektriska adventsljusstaken? Läs mer här >>