• Fri frakt över 695kr
 • Snabba leveranser
 • 14 dagars öppet köp
Hem / Ljuskällor / Ugnslampa

Ugnslampa: glödlampa och halogenlampa för ugn

Här hittar du glödlampor och halogenlampor som är speciellt anpassade för att använda i ugn. Läs vår köpguide nedan för att säkerställa att du köper rätt lampa för din ugn.

Ugnslampor: En guide till olika socklar, watt-styrkor och köpråd

När du behöver byta ut ugnslampan i din ugn finns det olika typer av lampor att välja mellan, med olika socklar och watt-styrkor. Det är viktigt att välja rätt typ av lampa för att säkerställa att den fungerar korrekt och tål de höga temperaturerna i ugnen. Här är en översikt över de vanligaste typerna av ugnslampor och några faktorer att tänka på vid köp.

1. Socklar för ugnslampor

 • E14: E14-sockeln är en skruvsockel med en diameter på 14 mm. Den används vanligtvis för glödlampor och används i många ugnar. E14-lampor finns i olika watt-styrkor, inklusive 15W, 25W och 40W.

 • G9: G9-sockeln används oftast för små halogenlampor. Den har två stiftpinnar (byglar) och är vanlig i kompakta ugnslampor. G9-lampor finns också i olika watt-styrkor, som 20W och 40W.

 • G4: G4-sockeln liknar G9-sockeln men har mindre stiftpinnar. Den används också för små halogenlampor, men är mindre vanlig än E14 och G9.

2. Watt-styrkor Ugnslampor finns i olika watt-styrkor för att passa olika behov. De vanligaste watt-styrkorna är 10W, 15W, 20W och 40W. Det är viktigt att kontrollera ugnens bruksanvisning eller rådfråga tillverkaren för att få exakt information om vilken watt-styrka som rekommenderas för din ugn.

 

Vad ska man tänka på när man köper ugnslampa?

När du ska köpa en ugnslampa bör du överväga följande faktorer:

 • Sockeltyp: Kontrollera vilken sockeltyp din ugn använder (E14, G9, G4 eller annan) och se till att köpa en lampa med rätt sockel för att passa din ugn.

 • Watt-styrka: Ta hänsyn till den rekommenderade watt-styrkan för din ugn. Att använda en lampa med för hög watt-styrka kan skada ugnen, medan en för låg watt-styrka kan ge otillräcklig belysning.

 • Temperaturtolerans: Se till att den valda lampan är lämplig för de höga temperaturerna
Vanliga frågor & svar
 • Kan man ha en LED-lampa i ugnen?

  Kan man ha en LED-lampa i ugnen?

  LED-lampor är känsliga för höga temperaturer och är inte konstruerade för att tåla den intensiva värmen som genereras i en ugn. Användning av en vanlig LED-lampa i ugnen kan leda till att lampan överhettas och skadas, vilket kan resultera i att den slutar fungera eller till och med orsaka skador på ugnen.

  Det är alltid bäst att följa tillverkarens rekommendationer och använda de lampor som de specificerar för din ugn.