• Fri frakt över 695kr
 • Snabba leveranser
 • 14 dagars öppet köp
Hem / Inomhuslampa / Taklampor

Taklampa

Taklampan blir den centrala punkten lyser upp och lyfter hemmet, dess arkitektur och alla fina inredningsdetaljer. Taklamporna är alltså en del av stämmningen i ditt hem och blir därför en viktig del av hemmet. Mer om taklampor

Taklampa - den viktigaste lampan i hemmet

Vi har ett mycket stort urval av designade taklampor från FLOS, Louis Poulsen, Foscarini, Le Klint, Light Years (Fritz Hansen), Luceplan, GUBI mfl. Dessutom har vi ett stort urval av hängande taklampor (pendlar) från svenska leverantörer av belysning. En del av de taklampor, pendlar och plafonder som vi erbjuder finns även att kolla på i butik. Vi kan även ta hem taklampor direkt från våra leverantörer om det är någon annan taklampa som önskas. Se även våra lysrörsarmaturer och LED-armaturer här.

Mejla oss på info@ljusbutik.se med leverantör & artikelnummer på den taklampa du är ute efter så återkommer vi med pris & leveranstid.

1 2 ... 97  2 322 artiklar Kampanjpris(263) Sortering: Popularitet Senaste Lägsta pris Antal:
1 2 ... 97 

Taklampans funktioner i hemmet

 • En taklampa ger en bra allmänbelysning men kan ibland behövas kompletteras med annan belysning. Om du ska köpa en taklampa till exempelvis ett större vardagsrum så kan du behöva komplettera med en golvlampa eller bordslampa.

 • Taklampor som har ett mer riktat ljus kan användas mer som punktbelysning. Det kan exempelvis vara över en köksö eller ett mindre bord.

 • Om du är ute efter mer dekorativa taklampor som lyser upp, då kan det vara fint med exempelvis en takkrona eller någon snygg pendlande taklampa.

 • Är du ute efter en taklampa som framhäver en viss del av rummet kolla in vår kategori för spotlights

Några bra saker att tänka på när du letar efter en ny taklampa:

 • Vilken typ av ljus behöver du i rummet? Lampans form och funktion styr ljusets spridning så tänk efter vilken känsla (och även funktion) som du är ute efter.

 • Vilken inredningsstil har du? Taklampor finns i alla möjliga olika stilar och former, hitta en modell som lyfter rummet och kompletterar övrig inredning. Varför inte satsa på en stark färg eller ett annorlunda material till ett annars avskalat rum? Du kan få en stor effekt i rummet med relativt små medel!

 • Ska du placera en taklampa över ett matbord? Ha minst ett avstånd på cirka 60-70 cm till bordet, med mindre taklampor räcker det med 55-65 cm. Måtta från bordsytan till lampskärmens underdel och placera lampan så att den hänger i ögonhöjd när du står upp. När taklampan varken är i vägen under matlagningen eller för middagssällskapet så har du hittat ett bra avstånd.

 • Behöver taklampan uppfylla en särskild funktion? Ibland kan det vara bra att ha en lite mer flexibel lampa om den ska sitta i ett rum där flera aktiviteter tar plats. Satsa i så fall på en justerbar pendellampa så kan du alltid justera dess höjd.

 • Tänk på storleken på rummet -  Att välja rätt storlek på din taklampa är nyckeln till att skapa en harmonisk atmosfär. En för stor taklampa kan överväldiga ett litet rum och skapa en klaustrofobisk känsla, medan en för liten taklampa kan förloras i ett stort rum och göra det känslolöst.

Olika typer av taklampor

Vi har ett brett utbud av taklampor i olika typer av material så som exempelvis linne, glas, metall, rotting och betong. Nedan listar vi några olika varianter av taklampor.

Pendel - En takpendel är en taklampa som hänger ned från taket. En stor pendlande taklampa passar bra över exempelvis matbordet eller soffbordet, medan mindre taklampor passar bra som fönsterlampa eller som belysning över en köksö.

PlafondTakplafonden är en typ av taklampa som är särskilt designad för att sitta nära takytan. Dess placering gör den till en idealisk lösning för utrymmen där du vill ha belysning utan att taklampan tar upp mycket utrymme. Plafonder kan passa bra i hallen eller på platser där du har en lägre takhöjd och där inte en pendel passar in så bra.

Takkrona – takkronor används ofta som entrébelysning om du har en stor hall eller när du har ett rum med högt i tak. En takkrona kan även användas över matbord eller vardagsrumsbord.

Fönsterlampa - fönsterlampor är oftast mindre pendlande taklampor men kan även vara en bordslampa.

Kombinerad belysning

Taklampan kombineras ofta med andra typer av belysning som en bordslampa eller golvlampa för att ge rummet en mer levande och varierad belysning.

Miljövänliga & ekonomiska taklampor med LED

Glöm inte bort att ha miljön och ekonomin i åtanke när du väljer taklampa! Med LED-lampor får du mindre energiförbrukning, vilket gör att din taklampa blir både billigare och snällare för miljön.

Dimbara taklampor

Med dimbara taklampor hjälper du ljuskällan att hålla längre då den inte behöver stå på full effekt hela tiden. En dimbar belysning hjälper alltså även till att sänka energiförbrukningen.

När du har en dimbar taklampa så sätter du enkelt känslan i rummet. Du kanske känner för lite dovare belysning och då kan det vara bra att kunna dimra ned dina taklampor. När du sen ska städa eller laga mat så kan du reglera till en högre ljusnivå.

Hitta din dimmer här  

Populära sökningar inom taklampa