• Fri frakt över 695kr
  • Snabba leveranser
  • 14 dagars öppet köp
Hem / Inomhuslampa / Fotogenlampor

Fotogenlampor

Fotogenlampor är oljelampor som idag främst används som inredningsdetaljer och som stämningsbelysning exempelvis som en stående fönsterlampa. Dessa lampor är också bra alternativ för att använda på balkongen eller till uterummet, i sommarstugan eller till och med på båten (där du inte alltid har tillgång till elektricitet för belysning).

Här hittar du både fotogenlampor och reservdelar så som reservglas (brännarrör), runda och flata vekar från Karlskrona Lampfabrik.

1 2 ... 5  97 artiklar Kampanjpris(77) Sortering: Popularitet Senaste Lägsta pris Antal:
KAMPANJ
Karlskrona Lampfabrik Lindholmen 10''' Klart Glas/Mässing Med Reflektor
Karlskrona Lampfabrik 1 380 kr (1 725 kr)

KAMPANJ
Karlskrona Lampfabrik Nattlampa 6''' Mässing Fotogenlampa
Karlskrona Lampfabrik 1 248 kr (1 560 kr)
KAMPANJ
Karlskrona Lampfabrik Kungsholmen 14''' Cobolt/Mässing
Karlskrona Lampfabrik 1 375 kr (1 719 kr)
KAMPANJ
Karlskrona Lampfabrik Kungsholmen 14''' Grönt Glas/Mässing
Karlskrona Lampfabrik 1 375 kr (1 719 kr)

KAMPANJ
Karlskrona Lampfabrik Lyckeby Fotogenlampa svartlackerad järn/aluminium
Karlskrona Lampfabrik 2 120 kr (2 650 kr)
KAMPANJ
Karlskrona Lampfabrik Kungsholmen 14''' Akvamarin Glas/Mässing
Karlskrona Lampfabrik 1 375 kr (1 719 kr)
KAMPANJ
Karlskrona Lampfabrik Koholmen Klart Glas/Mässing
Karlskrona Lampfabrik 1 007 kr (1 259 kr)

KAMPANJ
Karlskrona Lampfabrik Kungsholmen 14''' Klart Glas/Mässing
Karlskrona Lampfabrik 1 375 kr (1 719 kr)
KAMPANJ
Karlskrona Lampfabrik Skeppsholmen 10''' Klart Glas/Mässing
Karlskrona Lampfabrik 1 196 kr (1 495 kr)

KAMPANJ
Karlskrona Lampfabrik Skeppsholmen 10''' Jadegrön Glas/Mässing
Karlskrona Lampfabrik 1 196 kr (1 495 kr)

KAMPANJ
Karlskrona Lampfabrik Skeppsholmen 10''' Rosa Glas/Mässing
Karlskrona Lampfabrik 1 196 kr (1 495 kr)
KAMPANJ
Karlskrona Lampfabrik Kungsholmen 14''' Klart Glas/Förnicklad
Karlskrona Lampfabrik 1 479 kr (1 849 kr)
KAMPANJ
Karlskrona Lampfabrik Koholmen Klart Glas/Förnicklad
Karlskrona Lampfabrik 1 103 kr (1 379 kr)
KAMPANJ
Karlskrona Lampfabrik Koholmen Cobolt Glas/Mässing
Karlskrona Lampfabrik 1 007 kr (1 259 kr)

1 2 ... 5 

Mer om fotogenlampor

Under 1860-talet och en bit in i 1900-talet var fotogenlampan den vanligaste typen av ljuskälla för hemmen i Sverige. Vi har fotogenbelysning, reservglas (brännarrör), runda och flata vekar som kommer från Karlskrona Lampfabrik som startade Sveriges första lampfabrik år 1884 och har varit ledande bland fotogenlampor i Sverige sedan 1890-talet.

Vad är en fotogenlampa?

Fotogenlampan består av ett oljehus med en rund eller flat veke och ett brännarrör. Veken suger upp oljan eller fotogenet till brännaren och brännarröret håller inne och skyddar lågan, samtidigt som den får tillräckligt med syre för att lågan inte ska slockna.

Paraffinbaserad lampolja används i fotogenlampor (denna typ av olja är att föredra då den inte sotar och är luktfri). 

Karlskronas fotogenlampor är belysningsarmaturer och därför omfattas de inte av Eu-standarden EN14059 som endast gäller lampor som används som dekoration (även fast du kan använda även Karlskronas som dekoration).

Lampolja (paraffinolja) till fotogenlampa

En fotogenlampa ger en mysig och stämningsfull belysning till ditt hem eller trädgård. För att få den perfekta ljusupplevelsen behöver du använda rätt typ av olja. Lampolja, fotogenolja eller belysningsfotogen - kärt barn har många namn, men det handlar om samma produkt.

Karlskrona Lampfabrik lampolja (belysningsfotogen)

Karlskrona Lampfabrik är en välkänd tillverkare av belysningsfotogen som är tillverkad av 100% ren paraffinolja. Den ger en mycket jämn och osotig låga, vilket ger dig en högkvalitativ ljusupplevelse. Karlskronafotogenen tillverkas av naturgas genom Ficher-Tropsch-processen, vilket ger ungefär 25% mindre koldioxidutsläpp per energienhet jämfört med ren mineralolja.

 

Vart kan man köpa lampolja?

Du kan köpa lampolja från Karlskrona Lampfabrik i vår butik på Fleminggatan 17 i Stockholm eller online på vår hemsida. Det finns många enklare sorter av lampolja som kan köpas på bensinstationer eller matvarubutiker, men dessa har en lägre förbränningsgrad och avger därför avsevärt mer skadliga ämnen. Dessa bör endast användas i mycket väl ventilerade utrymmen.

Priset på Karlskronafotogen är något högre än de billigare varianterna, men det är värt det för den högre kvaliteten på oljan.

 

Kan man använda lampolja till fotogenlampa?

Ja, lampolja kan användas till en fotogenlampa, men det är viktigt att det är en paraffinolja som inte sotar. Lampolja från Karlskrona Lampfabrik är en sådan produkt som ger en högkvalitativ ljusupplevelse.

 

Hur mycket lampolja ska man ha i en fotogenlampa?

Mängden lampolja som behövs i en fotogenlampa varierar beroende på storleken på lampan och dess veke. Generellt rekommenderas det att man fyller tanken till ca två tredjedelar full med lampolja. Det är också viktigt att inte överfylla lampan eftersom det kan orsaka spill och riskera att lampan börjar sota. Om du är osäker på hur mycket lampolja din specifika fotogenlampa behöver kan du kolla i dess bruksanvisning eller kontakta tillverkaren för råd.

 

Hur länge räcker 1 liter lampolja?

Det beror på storleken på lampan och hur mycket du använder den. Eftersom förbränningstiden för 1 liter lampolja varierar beroende på vilken typ av fotogenlampa och veke som används, rekommenderar vi att du tittar på produktinformationen för din specifika produkt på vår hemsida för att få en bättre uppfattning om hur mycket lampolja som behövs och hur länge den räcker.

 

Andra kategorier under fotogenlampa