• Fri frakt över 695kr
  • Snabba leveranser
  • 14 dagars öppet köp
Hem / Inomhuslampa / Fotogenlampor / Veke till fotogenlampa

Veke till oljelampa och fotogenlampa

Hos oss kan du köpa en veke till din oljelampa (fotogenlampa). Vi har allt från rund veke (till rundbrännare), platt veke (till flatbrännare) och snörveke till oljelampor.

Läs mer om vilken veke som du ska välja till din fotogenlampa nedan.

Vad är skillnaden mellan veke till flatbrännare och veke till rundbrännare?

 

Flatbrännarveke

En flatbrännarveke är de vekarna som kommer upp som ett rakt streck i brännaren. Flatbrännarvekarna är smalare än vad rundbrännarvekarna är. Bredden på veke till en flatbrännare är mellan 6 – 30 millimeter och används ofta i stormlyktor, gruvlyktor och vissa enklare fotogenlampor. Anledningen till att det inte tillverkades bredare flatbrännarvekar är att lågan inte är stabil när den blir bredare.

 

Rundbrännarveke

Rundbrännarveke är de vekar som blir formade som en rund ring i brännaren. Rundbrännarvekarna är bredare och har mått som varierar mellan 32 – 104 millimeter. Vekar till rundbrännare är en mycket vanligare sort av veke som används i de allra flesta klassiska fotogenlampor. Rundbrännarveken ger ett mycket starkare sken och sprider mer värme än vad flatbrännaren gör.

Vanliga frågor & svar
  • Hur byter man veke på fotogenlampa?

    Hur byter man veke på fotogenlampa?

    Börja med att du drar ut den gamla veken underifrån. Använd inte vekskruvratten när du ska byta ut din gamla veke till din olje-, fotogenlampa. 

    Sedan för du in din nya veken underfrån så att veken sitter rakt i fotogenlampan när den kommer fram till kugghjulen. När veken sitter rakt så börjar du använda vekskruvratten och skruvar upp den, håll koll så att veken inte hamnar snett i det sista momentet. 

  • Vilken veke till fotogenlampa?

    Vilken veke till fotogenlampa?

    Antingen så är öppningen på din fotogenlampas brännare U-formad, helt rund eller rak och platt.

    Rundbrännareveke: Om öppningen där veken ska sitta är U-formad så använder du ett måttband och mäter öppningen för veken. Denna veken kallas för rundbrännarveke.

    Flatbrännarveke: Om öppningen där din veke ska sitta är rak och platt eller rund så mäter du bara diametern på själva öppningen för att få fram om du ska välja en veke till din oljelampa som är exempelvis 5 mm eller 7 mm. Dessa vekar kallas för flatbrännarveke eller snörveke.