Stäng
  • Fri frakt över 695kr
  • Snabba leveranser
  • 14 dagars öppet köp
Hem / Inomhuslampa / Tillbehör / Dimmer

Dimmer

En dimmer är bra för dig som vill kunna reglera belysningen och få ljuset att passa bra för stunden. Beroende på vad du gör vill du ha olika styrkor på ljuset. Med en dimmer kan du anpassa ljuset för städning, mysstunderna i soffan och gör det enkelt att justera ljuset i hemmet. Här hittar du dimmer strömbrytare (väggdimmer), dimmer på sladd, golvdimmer, LED dimmer, dimmerpuck från Schneider, Vadsbo dimmer och plug-in dimmer (som du kan använda till golvlampor eller bordslampor). Läs mer om hur du väljer dimmer nedan

Mejla oss gärna på info@ljusbutik.se om du har några frågor.

1 2  37 artiklar Kampanjpris(37) Sortering: Popularitet Senaste Lägsta pris Antal:
KAMPANJ
Jung Ram 2-F Jung LS990WW Vit
Jung 47 kr (59 kr)
KAMPANJ
CableCup Takkopp Vit Atmos Casambi Cbu-Ted Dimmer
CableCup 809 kr (999 kr)
KAMPANJ
Gelia Dimmer Plug-In Jord 3-200W Glödljus/3-24W Led
Gelia 177 kr (219 kr)
KAMPANJ
Jung Ram 1-F Jung Ädelstål
Jung 214 kr (265 kr)

KAMPANJ
Renova Dimmer 630W Svart Renova Elektr Trafo
Renova 1 443 kr (1 698 kr)
KAMPANJ
Luceplan Handtag Med Dimmer Till Fortebraccio Alu Utgår
Luceplan 805 kr (995 kr)
KAMPANJ
Jung Ram 1-F Jung LS990WW Vit
Jung 31 kr (39 kr)
KAMPANJ
Vadsbo Dimmer Led Vadsbo 1-200W Vrid
Vadsbo 558 kr (689 kr)

KAMPANJ
Schneider Dosdimmer Eljo Exxact 4-100W Led Universal Utan Nolla
Schneider 628 kr (739 kr)
KAMPANJ
Star Trading Dimmer Led 1-200W Bakkantstyrd/Trailing Edge
Star Trading 322 kr (398 kr)
KAMPANJ
Luceplan Fotdimmer Transp 230V 75-300W Lola
Luceplan 371 kr (459 kr)
KAMPANJ
Luceplan Handtag Med Dimmer Till Fortebraccio Vit Utgår
Luceplan 724 kr (895 kr)

KAMPANJ
Eltako Dosdimmer Universal För Led/Lågenergi Med Nolla Eltako
Eltako 646 kr (798 kr)
KAMPANJ
Luceplan Fotdimmer Svart 230V 75-300W Lola
Luceplan 348 kr (430 kr)
KAMPANJ
Airam Dimmer Led 1-100W
Airam 436 kr (539 kr)
KAMPANJ
Gelia Sladdimmer F Led Svart 4-25W/10-150W Glöd
Gelia 241 kr (298 kr)

KAMPANJ
Gelia Sladdimmer F Led Vit 4-25W/10-150W Glöd
Gelia 241 kr (298 kr)
KAMPANJ
Renova Dimmer 315W Svart Renova Elektr Trafo
Renova 747 kr (879 kr)
KAMPANJ
Jung Ram 3-F Jung Vit Ls993ww
Jung 80 kr (99 kr)
KAMPANJ
Airam Dimmer Led 1-300W
Airam 663 kr (819 kr)

KAMPANJ
Gelia Armatursladd Med Dimmer 10-150W Vit
Gelia 347 kr (429 kr)
KAMPANJ
Renova Förh. Ram Renova 1-F Låg Vit
Renova 92 kr (109 kr)
KAMPANJ
Renova Dimmer 630W Vit Renova Exkl. Ytterram
Renova 1 185 kr (1 395 kr)
KAMPANJ
Vadsbo Dimmer Multi Td350 50-350W Vadsbo
Vadsbo 724 kr (895 kr)

1 2 

Vilken dimmer ska man välja för LED- & Halogen lampor? 

När de gamla traditionella glödlamporna fortfarande var det vanligaste alternativet för belysning i ett hem var att dimma ljuset egentligen aldrig något stort problem. I stort sett alla glödlampor kunde dimmas oavsett märke eller kvalitet. Glödlampan håller idag på att fasas ut från marknaden då den är en stor energibov och fick därför lov att öppna väg för andra mer miljövänliga lampor. Det är inte olagligt att använda glödlampor i ditt hem men de kan vara svåra att få tag i då de inte längre får tillverkas inom EU.


Med de nya lamporna som till exempel LED-lampan är det inte längre lika självklart att hitta rätt dimmer. Det finns idag en hel del dimmers på marknaden som helt enkelt inte är utvecklade för att kunna styra ljus i dessa nyare typer av ljuskällor. På grund av detta måste du inför att installera dimmers i ditt hem planera ditt val utifrån vilka typer av ljuskällor du har. I den här artikeln ger vi dig därför en full guide på hur du hittar rätt dimmer för både LED- och halogenlampor.

Vad är unikt med LED-lampor?

Låt oss börja med att kort sammanfatta vad som skiljer LED- och halogenlampor åt innan vi dyker ner i hur du ska välja rätt dimmer för de två olika lamporna.


LED-lampan är en så kallad lysdiod som leder ström endast i en riktning vilket gör att den behöver likström för att kunna avge ljus. LED-lampan har en upp till hela 25 gånger längre livslängd än den gamla glödlampan och den konsumerar också avsevärt mindre energi än någon av dess konkurrenter. LED-lampan är därför idag överlägset den mest effektiva lampan både i form av miljö och ekonomi.

Så fungerar det att dimra en LED-lampa

Det är många dimrar idag som inte kan dimra LED-lampor så det gäller att du har koll på vilken typ av dimmer du väljer om ditt hem är baserat på LED-belysning. Om du ska byta från till exempel lågenergilampor till LED kan det kan vara värt att du tar hjälp av en professionell elektriker för att se till att din dimmer är kompatibel med din LED-belysning. I de fall då en felaktig dimmer installeras för LED kan det leda till att LED-lamporna blinkar när de dimras och ger ifrån sig små ljud. I längden är detta skadligt för lamporna och kan förkorta deras livslängd.


Om du ska byta till en LED i en armatur som har en inbyggd dimmerfunktion är det rekommenderat att du kontaktar leverantören av armaturen för att förstå vilka lampor som dimmern är kompatibel med.

Vad är unikt med halogenlampor?

Halogenlampan är det alternativ av lampa som är mest lik den traditionella glödlampan. Faktum är att halogenlampan är en slags glödlampa men som istället innehåller halogengas vilket lampan också har fått sitt namn från. Halogenlampan var länge populär på grund av sitt vita och klara sken som också har en perfekt färgåtergivning på 100 Ra.


För att bättre förstå skillnaden mellan LED och halogen rekommenderar vi att du läser vår guide om olika lampsorter och dess för- och nackdelar.  


Så fungerar det att dimra en halogen-lampa

Det viktigaste att tänka på när du ska installera en dimmer för din halogenlampa är skillnaden i minimum- och maxlasten gentemot den traditionella glödlampan. För en halogenlampa är startströmmen högre medan man för glödlampor rekommenderar att bara belasta dimmern med runt 80 % av den angivna effekten.


Låt oss ta ett exempel för att tydliggöra - Om lasten är 300W - 230V halogen så bör du välja en dimmer med en effekt på 315W.

4 tips för att hitta rätt dimmer

Det är som sagt något svårare att hitta rätt dimmer idag än under den traditionella glödlampans tid. För att hjälpa dig ger vi dig därför här våra fyra bästa tips för att du ska hitta rätt dimmer för just ditt hem och din armatur, oavsett om det rör sig om en vägglampa eller taklampa.


Tips 1: Se till att du har en dimbar lampa

Det absolut första du ska göra innan du väljer din dimmer är att kontrollera att de lampor du vill sätta in en dimmer för eller de nya lampor du ska köpa är kompatibla för att dimra. Det finns många lampor som inte är konstruerade för att kunna dimras så det första du måste göra att se till att det inte är en sådan lampa du har hemma eller planerar att köpa.


Du hittar alltid en lampas egenskaper och funktioner på dess förpackning. Om lampan kan dimras finns där alltid en symbol som visar på det. Ofta finns det till och med också med i lampans produktnamn om den går att dimra eller inte.

Du måste också se över vilken teknik lampan har. Är det en LED- eller halogenlampa? Det kommer i slutändan avgöra vilken dimmer du köper.


Tips 2: Räkna alltid ut den totala effekten på lampan som ska dimmas

Varje enskild dimmer fungerar för ljusinstallationer med en viss total effekt, även kallad för den maximala lasten för ljuskällan. Innan du köper en dimmer måste du därför noga kontrollera effekten på varje individuell lampa som du önskar dimma och sedan utifrån det räkna ut den totala effekten. Det totala antalet Watt ska vara inom dimmerns maxlast och funktion för att du ska uppnå önskad effekt av din dimmer.


Vad gäller LED-lampor rekommenderar vi att använda dig av något som kallas för 20%-regeln. På grund av den höga startströmmen som skapas då en LED-lampa aktiveras, i kombination med de kraftiga strömmarna som kan förekomma under drift, måste du vara noga med just maxlasten. Med 20%-regeln menas att vid till exempel en dimmer med 215 Watt i märkeffekt ska dimmern inte belastas med mer än 63W LED. Om dimmern istället har en märkeffekt på 630 Watt får den totala belastningen inte vara högre än 126 Watt LED.


Tips 3: Kontrollera spänningen i lamporna

En lampas spänning anges i enheten volt eller i förkortningen v. Med spänning innebär lampans förmåga att driva fram elektroner så att ström börjar att flyta.


En del LED-lampor, till exempel spotlights, har en spänning på 12V. För dessa lampor kommer du att behöva en elektronisk transformator för att din dimmer ska kunna fungera. Har du däremot LED-lampor med en spänning på 230 Volt kan du köra på utan att använda dig av någon transformator.


Tips 4: Välj rätt transformator för LED-lampor med 12 Volt i spänning

Om du ser att du har en LED-lampa med en spänning på 12 Volt bör du be om råd hos din återförsäljare för att hitta en LED transformator som passar för just 12 Volt.


Vår rekommendation för den bästa dimmern

Det absolut enklaste sättet att hitta rätt dimmer är att välja en sort som fungerar för både LED- och halogenlampor. Vår rekommendation på en stabil och väl fungerande dimmer är LED Dimmer 1-200W från Vadsbo.


VD200 är en så kallad vriddimmer med en bakkantsreglering som gör att dimmern fungerar lika bra för både halogen, glödljus och LED. Den fungerar också väl med elektroniska transformatorer om det skulle behövas för din lampa.

Vadsbo väggdimmer en dimmer som är kompatibel med halogen och ledlampor

VD200 har en effekt på 1-200W och en primärspänning på 220-240V. Den mäter 84 x 84 x 45 i storlek.