• Fri frakt över 695kr
  • Snabba leveranser
  • 14 dagars öppet köp

3 tips: Så kan du spara el hemma


Minska din elkonsumtion genom att byta lampa
 

Elpriserna stiger samtidigt som inflationen och räntorna ökar, vilket leder till att många hushåll får det knapert med pengar. Med vår expertis vill vi hjälpa människor med enkla tips på hur du kan sänka din elkostnad både långsiktigt och kortsiktigt. Ett smart och enkelt sätt att snabbt sänka sin elräkning är att köpa hem LED-lampor och byta ljuskälla i exempelvis din taklampa, bordslampa och golvlampa. Tack vare LED-ljuskällornas långa hållbarhet så behöver du inte investera i nya ljuskällor, samtidigt drar ljuskällorna mycket mindre el än vanliga glödlampor.

Med hjälp av ditt val av belysning och tillbehör kan du alltså på ett smidigt sätt energieffektivisera ditt hem och på så sätt få en billigare elräkning. En fin bonus är att du samtidigt bidrar till att minska din påverkan på klimatet genom att använda dig av mer hållbara lösningar.

 

Så får då ett mer energieffektivt hem! 

Genom att göra några små ändringar i ditt hushåll så kan du enkelt sänka din elförbrukning och spara el hemma, utan att tumma på levnadsstandarden.

 

1. Byt ut gamla glödlampor till LED-ljuskällor 

Genom att byta dina glödlampor till LED-lampor så kan du minska energiförbrukningen avsevärt. Nedan ser du en jämförelse mellan hur mycket el en gammal glödlampa drar i jämförelse mot en LED-ljuskälla. 

När denna artikel skrivs ligger elspotpriset på 3,0576kr/kWh (305,76 öre per kWh) i Stockholm. I en mätning som gjordes av Osram för cirka 20 år sedan så var vår genomsnittliga energiförbrukning av lampor omkring 3-4 timmar per dag (fördelat över ett helt år). I svenska hem har vi i genomsnitt 40 stycken ljuskällor. Här i räkneexemplet nedan ser du hur mycket dina glödlampor kostar jämfört om du skulle byta ut dem mot LED-ljuskällor.

Så mycket el förbrukar tre stycken glödlampor
60W x 3 = 180W (0,180 kWh) 0,180 x 3,0576 kr = 0,550368 kr x 365 = 200,88432kr x 40 = 8035,3728 kr/år


Så mycket el förbrukar tre stycken LED-ljuskällor
9W x 3 = 27W (0,027 kWh)  0,027 x 3,0576/ kr  = 0,0825552 kr x 365 = 30,132648 kr x 40 = 1205,30592 kr/år

En taklampa har vanligtvis runt 3 ljuskällor, därför har vi använt 3 ljuskällor i räkneexemplet.


Genom att byta ut dina gamla glödlampor till LED så skulle du alltså kunna spara 6 830,06688 kr om året enbart på din elkostnad. Bortsett från besparingen på elkonsumtionen så har LED-ljuskällor en längre hållbarhet än vad de gamla glödlamporna har, så du behöver inte köpa nytt på länge.

 

2. Använd en dimmer för att förbruka mindre el

Vanlig dimmer 
En dimmer är inte bara en produkt som skapar en mysfaktor i hemmet, dimmern kan även sänka din energiförbrukning. När du drar ner ljuset på dina lampor för att skapa en mysig stämning så minskar du ljuskällans energiförbrukning. Att dimra ner dina lampor kan även bidra till att dina ljuskällor håller längre då ljuskällorna inte används på maxläge. Se vårt utbud av dimmer här.

Ljuskälla med 3-stegs funktion
För dig som inte har en dimmer installerad så finns det även LED-ljuskällor som har en så kallad 3-stegs funktion. 3-stegs ljuskällorna fungerar som så att du dimrar ner lampan genom att du sätter på och stänger av ljuskällan, och för varje gång du klickar på och av så dimras din LED-ljuskälla ner ett steg. När du har nått det tredje steget så börjar ljuskällan om från det högsta lumenvärdet (starkaste skenet). Se LED med 3-stegs funktion här.

Plug-in dimmer
För exempelvis fönsterlampor, bordslampor och golvlampor som oftast är tänkta att kopplas in i ett vägguttag finns det även så kallade plug-in dimmers. Plug-in dimmers sätter du in i eluttaget och sen sätter du in lampan i dimmern, då kan du sedan reglera ljusstyrkan på din lampa. Tänk på att du behöver köpa en ljuskälla som även den är dimbar så att den fungerar med plug-in dimmern. Se plug-in dimmer här.
 

3. Spara el med rörelsesensor, rörelsevakt och timer 

Ofta står belysningen igång trots att ingen är hemma; vilket är väldigt onödigt för miljön, produkterna och elräkningen. Oftast beror det på att man helt enkelt glömt bort att stänga av lamporna när det är dags att gå hemifrån eller så går man mellan rummen hemma och släcker inte lampan efter sig.

Detta gäller även utomhusbelysningen som ofta står på mitt på dagen när den egentligen inte behövs. Ett enkelt och mycket smart sätt att lösa onödig elförbrukning och slitage på ljuskällor och lampor är att installera rörelsesensorer. Rörelsesensorer, eller rörelsevakter, registrerar (som namnet antyder) rörelse i omgivningen och sätter då på belysningen. Detta är såklart inte bara ett smidigt sätt att minska på elräkningen, det är ju också skönt att slippa sätta på belysningen varje gång man behöver extra ljus utomhus. Se lampor med rörelsesensor här.

Rörelsesensorer används oftast utomhus men går såklart att använda inomhus. För en inomhuslösning så kan det vara smidigt att ha rörelsevakten i rum som man kanske inte är i så ofta, till exempel tvättstugan eller källaren. För att ytterligare effektivisera sin belysning kan man koppla in timers som styr belysningen tidsbaserat. Då bestämmer du själv vilka tider som timern ska sätta igång belysningen.

 

Populärt bland energieffektiva produkter