Det är inte alltid det lättaste att hitta rätt lampa för ditt hem - särskilt inte när det kommer till de nyare LED-lamporna. Inte bara vill du hitta en design som du tycker om, även ljus och styrka ska anpassas till varje individuellt rum för att få till en bra och skön känsla. Det finns många olika faktorer som avgör vilken typ av ljus olika lampor ger vilka anges i olika typer av belysningstermer.
I den här artikeln kommer vi att gå igenom de vanligaste belysningstermerna, vad de står för och hur de påverkar din belysning. Vi kommer också att gå igenom hur du omvandlar mått mellan de olika belysningstermerna - ser vår förvandlingstabell. Slutligen ger vi dig värdefulla tips på hur du väljer rätt LED-lampa för olika rum och situationer.
Vad är unikt med en LED-lampa?
Innan vi tar ett djupdyk i de olika belysningsbegreppen tänkte vi reda ut vad en LED-lampa egentligen är för något och vilka fördelar en LED-lampa har gentemot andra belysningskällor.
LED: Light Emitting Diode
LED står på engelska för Light Emitting Diode. På svenska används istället namnet lysdiod även om begreppet LED är vanligt förekommande även på svenska. En lysdiod är en elektrisk komponent som skickar ut ljus då en elektrisk ström flyter genom lampan. En vanlig glödlampa skickar självklart också ut ljus men en LED eller lysdiod gör det under andra principer som bland annat gör den mycket mer effektiv än en vanlig glödlampa.
LED-lampan: fri från giftiga ämnen
LED-lampan är att föredra över en vanlig glödlampa i nästan alla kategorier. Idag har till och med de flesta lamptillverkare ersatt nästan alla sina modeller med LED-alternativ. Undantagen är de lampor som ännu inte har ett bra LED-alternativ som till exempel vissa lysrörsmodeller. LED-lampans främsta fördel är hur miljövänlig den är då den är fri från många av de giftiga ämnen som gamla glödlampor innehåller. LED-lampor är helt fria från ämnen som till exempel bly, halogengas och kvicksilver. Utöver detta så avger inte LED-lampor någon ultraviolett strålning som kan skada material som finns i lampans närhet.
LED-lampan är energisnål
Tillskillnad från traditionella glödlampor så drar LED-lampan betydligt mindre watt. Vanligt för LED-lampor är att drar under 3 watt jämfört med en en traditionell 24 watts glödlampa. Du sparar alltså runt 90% i energi av att byta till en LED-lampa. LED-lampor har också en betydligt längre livstid än vanliga glödlampor vilket adderar ytterligare till deras energieffektivitet.
Vad belysningsenheterna Lumen, Kelvin och Watt betyder
I och med introduktionen av LED-lampan har också nya belysningsenheter tillkommit. Detta kan lätt göra att det är förvirrande eller svårt att förstå vilka enheter du bör ha koll, vad de innebär och vilken effekt de har på din belysning. Vi kommer här att gå igenom de viktigaste begreppen för dig att förstå.
Lumen (lm)
Lumen som också betecknas med förkortningen lm är det belysningsmått som anger lampans ljusstyrka. Vid en jämförelse med gamla lampor är det närmaste måttet watt då ett högre nummer innebär en högre ljusstyrka både för Watt och Lumen. Den stora skillnaden mellan Watt och Lumen är dock att Lumen endast är ett mått på ljusstyrka medans Watt också anger hur mycket effekt lampan förbrukar när den är tänd.
För att förstå hur du ska välja rätt lampa enligt olika mått av Lumen kan du följa följande riktlinjer för olika nivåer av Lumen. De följande fyra nivåer av Lumen är de vanligast förekommande idag.
100 Lumen
De ljuskällor som ligger runt 100 Lumen kommer alltid att ge ett relativt svagt ljus som du kan använda för så kallad trivselbelysning där lampans ljusstyrka inte har en avgörande praktisk funktion. En lampa med 100 Lumen kan ungefär jämföras med en traditionell glödlampa på 15 Watt i ljusstyrka och passar alltså bra i lampor som till exempel en julstjärna eller en fönsterlampa med en textilskärm. Beroende på lampans spridningsgrad kan 100 Lumen uppfattas som starkare. Ett exempel är läslampor. Där är spridningen liten och ljuset därmed centrerat och en lampa på 100 Lumen kan då räcka som ljuskälla.
200 Lumen
När en lampa når en nivå på upp till 200 Lumen kommer ljusstyrkan vara så pass hög att den kommer att kunna lysa upp mer utav rummet. 200 Lumen har ungefär samma ljusstyrka som en glödlampa på 25 Watt.
400-500 Lumen
Lampor med så pass hög Lumen som 400-500 Lumen ger en kraftig belysning och passar därför bra i taklampor eller annan belysning som har till syfte att lysa upp ett helt rum. 400-500 Lumen motsvarar ungefär en glödlampa på 40 Watt.
700-800 Lumen
Om du har ett rum som är i behov av ett riktigt kraftigt ljus bör du använda dig av lampor med upp till 700 eller 800 Lumen. Exempel på belysning som kräver denna ljusstyrka är badrums-, köks- och utebelysning. 700-800 Lumen motsvarar på ett ungefär en glödlampa på 60 Watt.
Kelvin (K)
Kelvin är ett belysningsmått som anger färgtemperaturen i en lampa. Kelvin betecknas också med förkortningen K. Ett högre Kelvintal betyder att lampan har ett kallare eller blåare ljus medans ett lägre tal indikerar att lampan har ett varmare sken. Beroende på vilken typ av lampa och belysning du behöver en ljuskälla till kan den rekommenderade färgtemperaturen variera. Självklart är det dock ett smakval och därmed helt upp till dig vilken värmegrad du föredrar.
Extra varmvit: 2100K - 2500K
De lägre numren av Kelvin ger ett varmare ljus. Ligger Kelvinnivån på runt 2100K till 2500K kallas skenet för extra varmvitt. Dessa lampor är vanligare att använda i mindre bordslampor eller annan dekorativ belysning.
Varmvit: 2700K - 3000K
Lampor som har ett Kelvinmått inom denna radie har ett så kallat varmvitt sken. Ofta rekommenderas det att använda lampor med ett varmvitt sken i taklampor och badrumsbelysning.
Neutralvit: runt 4000K
Lampor som mäter runt 4000 Kelvin ger ett sken som kallas för neutralvit. Denna typ av färgtemperatur är vanligast att använda i lysrör och i miljöer där det är viktigt att ha ett skarpt och rent ljus.
Watt (W)
Watt är ett mått som anger effekt och är alltså det mått som anger hur mycket energi en ljuskälla förbrukar då den är tänd. Enheten Watt har fått sitt namn från uppfinnaren James Watt som var med och utvecklade ångmaskinen under 1700-talet. Watt mäter den fysikaliska storheten effekt vilket innebär energi per tidsenhet. En watt är det samma som en joule per sekund och en joule är det samma som en wattsekund. Det viktigaste för dig att förstå vad gäller Watt är att det avgör hur mycket energi som förbrukas i ditt hem.
Färgåtervinning (RA-tal)
Ett sista mått som är viktigt att hålla koll på vad gäller LED-lampor är ljuskällans färgåtergivning. Med färgåtergivning menas måttet på hur väl ett ljus stämmer överens med ett referensljus. Oftast används här ett set av åtta specifika färgprover. Desto mindre färgavvikelsen på jämförelseljuset är mot färgprovet desto högre RA-tal får ljuset. En ljuskälla med RA=100 innebär att färgerna i ljuset återges optimalt i jämförelse med referensljuset eller färgprovet. Det är därför viktigt att du tittar på RA-talet tillsammans med färgtemperaturen när du väljer din belysning.
Så omvandlar du Watt till Lumen
Låt oss börja med att repetera vad Lumen är för något typ av belysningsmått. Ljuskällans ljusflöde mäts i Lumen (lm) och är enkelt förklarat den totala mängden energi som omvandlas till ljus som kan uppfattas av ögat. Det är alltså ljusstyrkan som ljusflödet representerar. Som vi nämnde i början av denna artikel kan det vara svårt att hitta rätt ljusstyrka för din belysning. Många beräknar fortfarande ljusstyrkan i Watt, dvs det gamla måttet, och jämför då dagens LED-lampor med de gamla 25-, 40- och 60-Wattslamporna. Det är inte alltid det lättaste att omvandla ljusstyrkan till olika enheter, därför är det smidigt att använda sig av en tabell för snabb omvandling. Använd tabellen nedan för att hitta rätt ljusstyrka för just din armatur.
Omvandlingstabell från Watt till Lumen