• Fri frakt över 695kr
  • Snabba leveranser
  • 14 dagars öppet köp

Saker att tänka på vid installation av spotlights

Spotlights är idag en av de absolut mest populära typer av belysning i våra hem. Detta beror på att det oftast är en både smart och snygg lösning på belysning. Det är lätt att sprida ut ljuset för att skapa ett behagligt ljus samtidigt som spotlights inte tar någon plats från golv. Spotlights kan också skapa belysning på områden där det annars är svårt att använda andra ljuskällor. Till exempel på snedväggar är spotlights ett rekommenderat alternativ. Du kan också med fördel installera en dimmer till dina spottar för att uppnå det optimala ljuset för ett rum.


Det finns dock en rad viktiga saker att tänka på när det kommer till att installera spotlights. Allt från att välja rätt lampa till hur den ska monteras och huruvida du kan och får installera spotlights på egen hand. I den här artikeln ger vi dig den ultimata guiden i vad du ska tänka på när du installerar spotlights i ditt hem.


Hur väljer du rätt spotlights?

Låt oss börja med att reda ut hur du vet vilken typ av spotlights du ska satsa på för just ditt hem. Det finns en rad olika spotlights också från ett estetiskt perspektiv. En del spottar hänger från taket medan andra är inbyggda i väggar, tak eller till och med möbler.

Ett vanligt alternativ är så kallade infällda spotlights, eller downlights som de även kallas. De är spotlights som sitter infällda i taket och som ofta används som en grundbelysning i egentligen alla rum i ett hem. De kan också användas som punktbelysning både på väggar, i skåp och i andra möbler. Punktbelysning används ofta för att belysa till exempel ett konstverk eller en tavla.


Halogen- eller LED-spots?

Det är ibland svårt att veta vilket alternativ som är bäst mellan halogen- och LED-spotlights. Det är många som tycker att ljuset är bättre hos halogenspots men med dagens moderna LED-alternativ finns det minst lika bra ljuskvalitet att hitta även där.

 

 

Det är egentligen svårt att argumentera emot att välja en LED-spot då LED-lampor är helt överlägsna vad gäller energieffektivitet och säkerhet. Jämförelsevis är halogenspots både dyrare i drift och mindre miljövänliga i sin energikonsumtion samtidigt som en LED-spot också har en betydligt längre livslängd. Halogen-spots blir väldigt varma och utgör därav en brandrisk. Idag är halogenlampan en utgående produkt då den just nu fasas ut inom EU. Det är inte olagligt att använda dig av Halogenlampor men då de kommer att slutas produceras så kommer de inte längre gå att köpa i framtiden.

 

I de allra flesta fall krävs det en elektriker för att installera downlights

Innan du börjar med att installera en endaste spotlight är det viktigt att du kommer ihåg att de allra flesta spotlights kräver en professionell elektriker för installation. Det är till och med i Sverige olagligt att installera vissa spotlights utan hjälp av en elektriker.

 

 

Regeln som gäller är att fasta installationer för elanläggningar över 50 volt alltid ska göras av en elektriker. Är du dock osäker på hur du ska hantera elanläggningar rekommenderar vi att du alltid anlitar ett proffs även för installationer under 50 volt. Det kan vara avgörande för din och andra i ditt hems säkerhet men även hur snyggt det slutgiltiga resultatet blir.

 

Undantaget: att installera spotlights själv

Som vi nämnde tidigare ska du i de flesta fall inte installera spotlights själv. Är du dock van vid att hantera ombyggnader och liknande situationer kan du göra det själv utan professionell hjälp från en elektriker. Detta gäller dock endast om din elanläggning inte når över 50 volt.

Viktigt att komma ihåg är att de flesta försäkringar inte täcker problem som uppstår med elinstallationer som du har gjort själv.

Hjälpmedel du behöver för att installera spotlights själv

Om du installerar dina spotlights på egen hand behöver du ändå några hjälpmedel för att få till ett snyggt och säkert resultat. Vi rekommenderar att du skaffar dig följande:

  • Ett måttband
  • En borrmaskin
  • Skyddsglasögon
  • En multimeter

Var noga med att stäng av strömmen innan du börjar

Innan du påbörjar installationen är det extremt viktigt att du stänger av strömmen. Detta är på grund av att du inte ska skada dig själv eller dina spotlights under tiden då du arbetar. Kom ihåg att strömmen måste stängas av i både elcentral och i brytaren, inte bara i strömbrytaren.

 

Se till att använda rätt storlek på din borr

När du har mätt upp det rätta avståndet från väggar och mellan varje spotlight är det dags att använda din borrmaskin. Var dock noga med att se till att storleken på själva borren matchar dimensionerna på dina spotlights. Du kan alltid hitta spotlightsen dimensioner på förpackningen eller i instruktionsbladet. Viktigt är också att använda skyddsglasögon så att du inte får damm i ögonen när du borrar.

Var också uppmärksam för eventuella vatten- och gasledningar som kan finnas i väggar och tak där du ska borra. Var noga med att ta reda på vart dessa ledningar går så att du inte råkar borra sönder dem av misstag.

 

Håll koll på sladdarna

När du väl ska montera in själva lamporna är det en hel del sladdar du måste hålla koll på. Se till att du har sladdar dragna till varje spotlighthål och testa sedan med din multimeter att varje sladd också har ström innan du installerar lamporna. Efter du har testat strömmen ska du stänga av den igen innan du sätter lamporna på plats.

Koppla sedan sladdarna genom öppning i spotlighten till varje lampa. Sladdarna placerar du sedan in i väggen eller i taket bakom själva spotlighten.

Tänk på att spotlights kan bli väldigt varma

Spotlights kan bli extremt varma när de är tända - särskilt om du använder dig av halogenlampor. Var därför noga med att se över om taket eller väggen där du placerar spotlighten har isolering då det i kombination med halogenlampan kan orsaka brandrisk. För att undvika brandrisk bör du köpa till en låda som du sätter runt spotlighten när du installerar den. För vissa spotlights är det till och med ett krav att du använder dessa lådor. Om du är osäker på om du behöver en låda för dina spotlights kan du kolla på din leverantörs hemsida.

Hur du placerar spotlights är avgörande för slutresultatet

Det absolut viktigaste från ett estetiskt perspektiv när det kommer till spotlights är syftet med din belysning och hur du placerar dina spotlights utifrån det. Är du ute efter ett allmänljus i ett rum eller behöver du en belysning som är mer riktad och specifik? Börja därför med att gå igenom varje rum som behöver belysning och tänk ut de olika funktionerna du ser för varje ljuskälla. Utifrån det väljer du sedan hur du ska placera dina spotlights.

Ett exempel är ett kök som är ett rum som kräver bra belysning för att kunna arbeta. Här kan det behövas en kombination av allmänljus och mer riktad belysning. Till exempel vill du kunna se hela din arbetsyta samtidigt som du också vill se vad en specifik kökslåda innehåller. 

Olika spotlights har olika spridningsvinklar

Du får ut absolut mest från dina spotlights om du ser till att utnyttja möjligheten att välja spridningsvinkeln. Spridningsvinkeln anges i olika grader där en lägre grad ger en smalare ljusstråle och en högre grad en bredare.

Spotligts till tavlor med rätt spridning och vinkel


När du till exempel ska ljussätta en tavla kan spridningsvinkeln ha stor effekt på hur du upplever ljuset och därmed tavlan. Vårt tips är att testa dig fram tills dess att du hittar det mest optimala gradtalet.

Det finns dock några generella rekommendationer du kan utgå ifrån vad gäller spridningsvinkel.

  • För punktbelysning: använd dig av ungefär 20 grader spridningsvinkel.
  • För allmänbelysning: använd dig av en spridningsvinkel på 30 - 45 grader.
  • Belysning av större ytor: här krävs oftast en spridningsvinkel på över 50 grader

 

Den rekommenderade spridningsvinkeln beror också på hur många spotlights som du installerar. Om du håller ett avstånd på ungefär en meter mellan varje spotlight så är den normala rekommendationen att hålla spridningsvinkeln på 36 grader.

 

Använd tumregeln för att hitta rätt avstånd mellan dina spotlights

För att veta hur många spotlights du ska installera och hur tätt de ska sitta är en bra tumregel att följa att det per 1 - 1.5 meter krävs en ny spotlight. Självklart är alla ytor och rum unika och du bör alltid ta hänsyn till hur mycket naturligt ljusinsläpp ett rum har från fönster och balkongdörrar. Även storleken på rummet kan göra att du kommer att behöva frångå tumregeln för att få till den bästa belysningen för det aktuella rummet.

 

Glöm inte bort färgtemperaturen på spotlighten.

Färgtemperaturen hos en spotlight är det som avgör hur kallt eller varmt ljuset kommer att uppfattas. Färgtemperaturen på lampan uttrycks i värdet Kelvin. Lägre nivåer ger ett varmare och gulare intryck medan högre nivåer skapar ett kallare och vitare ljus. Det är helt upp till dig vad du tycker känns rätt för ditt hem och varje enskilt rum som du ska installera ljus i.

Idag finns det också lampor som har något som kallas för dim-to-warm-teknik. Den gör att färgtemperaturen ändras på så sätt att den blir varmare när ljusstyrkan dimras ner.

vad är kelvin (tabell från 2000 kelvin till 6500 kelvin)